De tuinen van De Wiershoeck

images/IMG_5202.JPG 


Rond de boerenschuur liggen snijbloembedden waar dagelijks verse, royale boeketten uit geoogst worden van april tot in november de laaste jaren, het plukseizoen is langer geworden. De boeketten worden vanuit de hal van de boerderij verkocht. Vanaf juni worden er ook veel bloemen gedroogd om in de laatste maanden van het jaar verwerkt te worden in onze handgemaakte winter- en kerstkransen. Ook zijn er siertuinen, een bijzondere kruidentuin en kleinfruit.

Bij de teelt van de snijbloemen worden geen kunstmest of synthetische bestrijdings-middelen gebruikt. Het onderhoud van de tuin gebeurt voornamelijk handmatig.

data/images/voorgrond_tuin_achtergrond_boerderij.jpgDe tuinen zijn zo gevarieerd mogelijk beplant met veel wat zeldzame inheemse planten, struiken, botanische rozen, en allerlei bomen, zoals een heerlijk geurende katsoeraboom, kweeperen, een mispelaar, een walnoot, een Chinese vernisboom, een knotbalsempopulier, treurbomen en enkele esdoorns, berken en hazelaars die als eerste vroeg in het jaar alweer in bloei staan. Ook staan er diverse fruitbomen, oude rassen zoals de Ananas Reinette, de Glorie van Holland, de peer Besy van Schonauwen en Beurre Diel.

Aan de randen van het erf zijn losse hagen gezet. Ook zijn er grote takkenrillen om als een nestgelegenheid voor allerlei (zang)vogels, hommels, egels en insekten te dienen.

Het wiedsel gaat naar komposthopen waar het afval geleidelijk overgaat in waardevolle kompost die vervolgens in de winter weer als humus rond de planten aangebracht wordt. Daarmee is de kringloop weer rond.

Tuinen die op het erf te vinden zijn zijn bijvoorbeeld een kleine siertuin in roden, een geurentuin en een prachtige kruidentuin.

Bij goed weer is er in de tuin terrasgelegenheid verzorgt door Kruidencentrum De Groene Zon.

verder