Tuinen

Tuinen

Rond de boerenschuur liggen snijbloembedden waar dagelijks verse, royale boeketten uit geoogst worden van april tot in november. De boeketten worden vanuit de hal van de boerderij verkocht. Vanaf juni worden er ook veel bloemen gedroogd om in de laatste maanden van het jaar verwerkt te worden in onze handgemaakte winter- en kerstkransen. Bij de teelt van de snijbloemen worden geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het onderhoud van de tuin gebeurt voornamelijk handmatig.

De tuinen zijn zo gevarieerd mogelijk beplant met zeldzame inheemse planten, struiken, botanische rozen en allerlei bomen. Je vindt er onder andere een heerlijk geurende katsoeraboom, kweeperen, een mispelaar, een walnoot, een Chinese vernisboom, een knotbalsempopulier, treurbomen en enkele esdoorns, berken en hazelaars. Ook staan er diverse fruitbomen, zoals de Ananas Reinette, de Glorie van Holland, de peer Besy van Schonauwen en Beurre Diel.

Aan de randen van het erf zijn losse hagen gezet. Er zijn grote takkenrillen die als een nestgelegenheid voor allerlei (zang)vogels, hommels, egels en insecten dienen.

Het wiedsel gaat naar komposthopen waar het afval geleidelijk overgaat in waardevolle kompost die vervolgens in de winter weer als humus rond de planten aangebracht wordt. Daarmee is de kringloop weer rond.

Tuinen die op het erf te vinden zijn zijn bijvoorbeeld een geurentuin en een prachtige kruidentuin. De kruidentuin is onze oudste tuin. Ze is begin jaren 80 aangelegd. Het is een verstilde tuin vol geuren rond de langste dag van het jaar. Het ontwerp is een kopie van de oudste bekende kruidentuin bij het klooster van Sankt Gallen in Zwitserland. Een strak geometrisch patroon waar ongeveer 60 kruiden een plekje in gevonden hebben.
Bij goed weer is er in de tuin terrasgelegenheid.